Medmisbrug.dk

For dig der har en misbruger tæt på livet

At være medmisbruger, det kan du være hvis én eller flere i din familie har et misbrugsproblem.

Det kan være far/ mor/ søster/bror/kæreste. At være medmisbruger gør at misbrugeren "bruger" dig uden du ved det. I er måske afhængige af hinanden.


Så længe man "hjælper" den alkoholiserede/narkomanen så er man medmisbruger. Misbrugeren har brug for at der er "nogen" i hans/hendes nærhed ellers kan vedkommende ikke fungerer.
Medmisbrugeren kan ligge under for misbrugerens luner og uden at tænke nærmere over det er man pludselig bærer af mange uheldige mekanismer.

 


At elske en alkoholiker kan have store konsekvenser for én selv og evt. børn og hvis man ikke passer på sig selv, kan det meget let gå gruelig galt. For hen ad vejen mister man helt sin situationsfornemmelse, og ganske langsomt bliver man indfanget i et usynligt net af mindreværd og manipulation, fortielse og løgne.
Man kommer til at føle sig ikke taget alvorlig, tilsidesat, ikke accepteret og respekteret, misforstået. Det er manipulation, undskyldninger, og meget mere.
Du vil
højest sandsynlig aldrig kunne få bare én sandhed ud af en aktiv misbruger.
Han/hun er så godt i forsvar at du mister grebet om dig selv.

 


Dine tanker bliver tvivlsomme og du stoler ikke længere på dig selv, og din konklusion vil måske være -  ja han/hun har måske ret og derved tværer du dig ganske langsomt ud.
DU MISTER DIG SELV. DET BLIVER DIG SOM HAR ET ALKOHOLPROBLEM. OGSÅ SELV OM DU IKKE DRIKKER Du tror du hjælper ham/hende, prøver hele tiden at være den forstående, den der er der, DU ER HJÆLPEREN TIL VEDKOMMENDES MISBRUG. FORDI DU LUKKER ØJNENE!!
Når man skal definere hvornår der er tale om misbrug, går man ud fra WHO`S definition. De er tale om sygdom der ikke kan helbredes men standses. Se definition under sygdomsbegrebet.

 

Ofte inddeler vi os i forskellige roller alt efter hvem vi er og den rækkefølge vi har i søskenderækken.

 


Martyren: Har falsk stolthed, får glæde ved deres evne til at nå meget, ved at kunne klare besværlighed, skuffelse og smerte. Føler sig tom, men hat oftest så travlt med at være martyr, at han/hun ikke give sig tid til at mærke tomheden og hvad det betyder. Prøver at manipulere andre ved at være god.


Anklageren:
Modsat martyren føler anklageren meget at den vrede og bitterhed som martyren ikke tillader sig at føle. Ofte en denne adfærd (vreden) ude af kontrol. Fokuserer på hvad andre gør forkert, frem for at se på deres egen ulyksalighed. Prøver at manipulere andre med vrede og skyld.


Sammensvoren: Hjælper den afhængige med at blive i benægtelse ved bl.a. at dække over den afhængige. Fjerner konsekvenserne og ansvaret fra den afhængige. Prøver at manipulere ved at hjælpe den afhængige.
Drikkekammeraten: Tror, at han/hun bedre kan nå den afhængige hvis de drikker sammen. Tror det er muligt at kontrollere drikkeriet. Løber risiko for selv at blive afhængig.


Den apatiske: Nogle medafhængige bliver ligeglade. De giver op og synker ned på et følelsesmæssigt tomt stade. De mister livsgnisten og blandt de sværeste tilfælde er risikoen for selvmord stor.